GO UP

Profitis Ilias

separator
Price
Scroll down

Profitis Ilias

per person

Ndërtimi i kishës së Profit Ilias në Samarina me shumë gjasë u bë më 1800. Bëhet fjalë për bazilikë trenefeshe me çati druri me narteks me hapësirë të bollshme dhe dy hyrje, një në këndin VP të naosit kryesor dhe një tek muri perëndimor i narteksit. Në skajin VL të naosit përngjitet një kishëz njëdhomëshe që i dedikohet Agion Anargjyron Kosma dhe Damiano që, sipas një mbishkrimi në gur, datohet më 1877. Aty mendohet se ka folur Kosmas Aitolos. Kisha është e ndërtuar me gurë të skalitur trashë dhe mbulimi i çatisë dyujëse fillimisht ishte me pllaka argjili, që sot ruhen vetëm në apsidë.

Sipas një mbishkrimi ktitorik të ikonografuar te kishëza, pikturimi u bë më 1828 në kohën e mitropolitit Anthimou nga prifti Samarinas papa-Ioanni, i cili një vit më vonë pikturon së bashku me vëllanë e tij Antonio kishën e Koimisis së Theotokou/Megalis Panagias. Përshtypje gjalluese krijojnë kompozimet e mëdha që përshkohen nga një prirje narrative popullore, me kujdes të veçantë në dhënien e ngjyrave. Me shumë vlerë është ikonostasi i kishës prej druri të gdhentur dhe i lyer me flori, sikur ikona despotike e Krishtit e datuar më 1772. Të vlefshme janë edhe ikonat e profit Ilias (1820) dhe e Krishtit (1822) me firmën e priftit Christo. Kisha dikur kishte dekoracion të pikturuar në tavanet prej druri, pjesë e të cilave sot ruhen vetëm në Altar.

Accessibility: Për shkak të një shkalle të shkurtër kisha nuk është e aksesueshme për persona në karrige me rrota apo me vështirësi në lëvizje.