GO UP

Gefyri (Ura) Kyparissiou ose Papataqi

separator
Price
Scroll down

Gefyri (Ura) Kyparissiou ose Papataqi

per person

Ura ndodhet midis vendbanimeve Kyparissi dhe Agios Kosmas në Grevena. Lidh dy brigjet e një përrua të vogël të rrëmbyeshëm ujërat e të cilit derdhen në lumin Pramorica. Emërtimi i saj ndoshta lidhet me sponsorin ose pronarin e një are pranë saj. Bëhet fjalë për një urë të vogël me një hark me gjatësi 16m, gjerësi 3-5m, lartësi 3,30m dhe hapje të harkut 8m. Duket se pjesa e mbetur e saj, me gurë gërlqerorë të latuar relativisht me kujdes dhe vendkalim të shtruar me kalldrëm, fillimisht përbënte pjesë të një ure më të madhe, pjesa tjetër e së cilës ishte prej druri. U ndërtua në fund të shekullit të 19-të ose në fillim të shekullit të 20-të, ndoshta nga arkitekti dhe skulptori laik Vranga Kalfa (1867-1933) me origjinë nga Agios Kosmas, të cilit i dedikohet edhe ndërtimi i urës në Nidrouzi.

Accessibility: Akses i limituar, nuk ka platformë për karrige me rrota.